HACCP Engedély

Mit jelent a HACCP rövidítés

A HACCP egy angol mozaik szó: Hazard Analysis Critical Control Point, magyarra fordítva jelentése: Veszélyelemzés a Kritikus Szabályozási Pontokon.

A HACCP eredetét tekintve a NASA-hoz kapcsolódik, először itt foglalkoztak vele az űrtechnikában, az élelmiszerek biztonságos szállítását hivatott szolgálni az űrben, majd rájöttek, hogy kitűnően alkalmazható az élelmiszerlánc többi területén is.

Így végül egy nemzetközileg elfogadott élelmiszerbiztonsági rendszer lett. Fő célja tehát az élemiszerbiztonság megőrzése önellenőrzés útján.

A HACCP rendszerrel kapcsolatban sokaknak a rengeteg dokumentáció jut az eszébe, ami részszint igaz részszint megérthető. Ugyanis a napi dokumentáció vezetésével tudjuk a rendszerünket felügyelet alatt tartani, ez a prevenció az alapja, hogy ne következhessen be élelmiszerbiztonságot érintő veszély.

Kinek kötelező a törvények szerint?

Az élelmiszerlánc minden tagjának ki kell építeni, be kell vezetni és működtetni kell a HACCP rendszert. Ezek alapján:
  • Élelmiszerkereskedések: boltok, nagykerek, húsboltok, zöldségesek;
  • Vendéglátóipari egységek: italboltok, büfék, éttermek, kifőzdék, üzemi konyhák, közétkeztetők;
  • Élelmiszeripari egységek: pékségek, cukrászdák, húsüzemek, édesipari üzemek, csokoládé manukfaktúrák, borászatok, tejüzemek stb.

HACCP rendszer kiépítése

A rendszer kialakítása szaktevékenységnek minősül, tehát az internetről letöltött verziók nem elfogadhatók. A rendszernek egységre szabottnak kell lennie, tartalmaznia kell a készítő nevét, végzettségét igazoló bizonyítvány sorszámát.

Minden esetben egy helyszíni konzultációval kezdünk, felmérjük az adott tevékenységet:
  • alapadatok felvétele
  • forgalmazott/előállított termékkör meghatározása
  • kereskedelmi/előállítási folyamat felállítása-folyamatábra
  • CCP pontok meghatározása Döntési fa alapján, veszélyelemzés, kritikus határértékek meghatározása
  • CCP pontok leszabályozása, ellenőrzés gyakorisága, helye, felelőse, helyesbítő tevékenységek
  • technológia alaprajz, anyagmozgatási tervek
  • munkautasítások meghatározása: környezeti, üzemi és személyi higiénia, takarítási-, mosogatási-, kézmosási utasítások, hulladékkezelés, rovar és rágcsálóírtás stb.
  • HACCP napi dokumentáció meghatározása: legfontosabb dokumentációk melyeket napi szinten kell vezetni(Takarítási napló, Napi ellenőrzési lap, Hűtőnapló, Tálalás ellenőrzési lap stb.)

Ezek alapján épül fel egy HACCP rendszer.

A személyes találkozó alkalmával helyszíni tanácsadást is végzek, ami kiterjed a kialakítási tanácsokra, szakosítottsági tanácsokra, ellenőrzési tapasztalatokat osztok meg, ezek az információk mindig hasznosak lehetnek egy újonnan induló élelmiszeres vállalkozásnak.

Kérjen ajánlatot!


HACCP rendszer felülvizsgálata

A HACCP rendszert évente kell felülvizsgálni. A felülvizsgálatot külső szakmeber végzi.

Ezen kívül a felülvizsgálatot indukálhatja még:
  • túl régi, elavult rendszer
  • hatóság kötelezte a felülvizsgálatra
  • üzemeltető váltás történt
  • törvényi változás
  • megváltozott a tevékenység, technológia
  • termékekben történő változás
  • az egységet átépítette

A felülvizsgálat során átnézem az eredeti kézikönyvet, a meglévő napi dokumentációt. A szükséges módosításokat egy kiegészítő jegyzőkönyvben rögzítem. A felülvizsgálatkor a fő szempont a rendszer egyszerűsítése, könnyebben vezethetőbbé tétele. Ezért ha tudunk, akkor a naplókon módosítunk, egyszerűsítünk.

Az éves felülvizsgálatkor hatósági szemmel nézem körbe az egységet, így még a hatósági ellenőrzés előtt feltárt hibákat pótolni lehet.

Szakértelmemről győződjön meg! Kérjen ajánlatot HACCP felülvizsgálatra!