Pincéres felszolgálás esetén a vendéglátó egység bejáratához ki kell függeszteni az étlapot.
Igen, a 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet szerint előírt végzettség szükséges.
A fagyasztás nem hosszabbítja meg a késztermékek minőségmegőrzési idejét, tehát a gyártó által meghatározott ideig.
Nem, egy vállalkozásnak egy FELIR azonosítója van, telephelyenként tevékenység azonosítót, létesítmény azonosítót kap az önkormányzatos nyilvántartást követően.
Ha nem történt változás a tevékenységben, akkor nem szükséges újraírni a teljes dokumentációt, csak egy felülvizsgálat szükséges.
Tételenként 50.000.- a bírság.
Abban az esetben, ha az üzlet huzamosabb ideig zárva volt (minimum 3 hónap), vagy ha a vízhálózatot érintő munkálatot végeztek, illetve csőtörés esetén.
Igen, a 852/2004/EK rendelet és a 2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről jogszabályok előírják a HACCP rendszerek kialakítását, üzemeltetését és új engedély kiadásához is szükséges a HACCP dokumentum.
A rendszert évente javasolt felülvizsgálni, mivel a folyamatosan változó törvényi előírásoknak így tudunk legjobban megfelelni. Ezen kívül ha a technológiában, forgalmazott/ előállított termékek körében következik be változás, akkor ez mind indukálhatja a felülvizsgálatot.
A HACCP rendszert szakirányú végzettséggel rendelkező készítheti el, minimum HACCP rendszergazda képesítéssel, de a felsőfokú élelmiszeripari végzettség a legelfogadottabb.
Igen, amennyiben csak az üzemltető személye lesz új, illetve a tevékenységben minimális változás következik be, akkor az eredeti kézikönyv adoptálható.Ilyenkor csak egy felülvizsgálat szükséges.
Igen, az élelmiszerlánc minden szakaszában kötelező az élelmiszerbiztonsági rendszer bevezetése, alkalmazása. Így akár egy italboltnak is szükséges, illetve a kereskedelem, előállítás, vendéglátás, közétkeztetés területén egyaránt.
Igen, a 68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SZMM együttes rendelet előírja, hogy minden élelmiszer-válalkozónak gondoskodnia kell a megfelelő higiéniai oktatásról.
Munkavédelmi technikus vagy a munkáltató is megtarthatja szakember által összeállított oktatási tematika alapján.
A veszélyes anyagok és készítményekkel való tevékenység (felhasználás, forgalmazás) esetén kéri az ÁNTSZ ezt az elemzést, ilyen veszélyes készítmény minden olyan tisztítószer amelynek a flakonján megtalálható a veszélyességi szimbólum.
Amennyiben alkalmazottja van, mivel az őt érő kockázatokat a munkavédelmi törvény 54§ szerint értékelni kell.
Nem, gyártmánylapot élelmiszer előállító üzemeknek kell csak készíteni, a vendéglátóipari vállalkozásoknak anyaghányad nyilvántartást kell készíteni, amennyiben a készített adagszám meghaladja a 29 adagot, ennek formai követelményét a 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről 1. sz. mellékltete írja elő.
A helyi önkormányzatnál kell benyújtani a kérelmet kereskedelmi tevékenység nyilvántartásba vételéről. Majd a jegyző hivatalból kiértesíti az illetékes szakhatóságokat, akik 30 napon belül kijönnek megnézni az egységet.
Élelmiszer biztonsági szempontól a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság), közegészségügyi, kémiai biztonsági szempontból az ÁNTSZ, fogyasztóvédelmi szempontból a Fogyasztóvédelmi Hatóság, munkavédelmi szempontból a OMMF.
A 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szerint Vendéglős, Vendéglátó eladó, Étkezdés, Gyorséttermi eladó, Pincér, illetve rokonszakmának el szokták fogadni a kereskedelmi végzettséget is.
Amennyiben a vendéget ülőhellyel kínálja, akkor 10 főig 1db mosdó elegendő, majd efelett külön férfi, női mosdót kell kialakítani. Ha csak kiadóablakos kiszolgálás van, vagy úgynevezett talponálló kiszolgálás, akkor nem szükséges vendég WC.
Ezen a linken keresztül érheti el az AKTUÁLIS"Élelmiszer-jogszabályok jegyzéket"
Ezen a linken keresztül érheti el egy KORÁBBI "Élelmiszer-jogszabályok jegyzéket"
HÍVJON most! 06-20-212-9244 LEVELET írok: info@haccpengedely.hu